Rukkijuna päätepysäkillä

by
Rukkijuna kääntyi

Tätä kirjoittaessa edessä on 37, ja takana 61 aamua Haminan merenrantahuvilalla. Alun ihmetyksestä on päästy yli. Harjoituksia takana neljä, edessä vielä PH3, ampumaleiri, kirkkis ja joha.

Viimeiset kaksi viikkoa ovat kuluneet pitkälti metsässä kun pois tieltä polkaistiin YHT2 ja PH2. Rukin ja näillä näkymin koko intin metsäTj onkin sopivasti kolme. Ei sillä, tykkään kyllä olla metsässä sen ollessa paljon rennompaa ja enemmän itse asiaan keskittyvää kuin kassulla, mutta samalla olen kyllä sen verran mukavuudenhaluinen että en pistä pahaksenikaan päästä vaihtamaan sukat aina välillä.

Kouluttajakokelaat kotiutuvat torstaina, ja viimeinen yhteinen päivämme oli maanantai sillä anoin vähän pidemmän Juhannusloman keskittyäkseni välillä töihinkin. Viikon mittainen loma kyllä tulee ihan tarpeeseen.


Työrintamalla kiirettä

Kiireinen kevät on ollut myynnillisesti jälleen ennätyksellinen, ja se vaatiikin ohjausta ettei mennä pöpelikköön kun vauhtiakin on paljon. Euron kurssin lasku on näkynyt kevään ja alkukesän aikana katteissa, sillä kaikki puntina ja dollareina ostettu tavara tietenkin kallistuu kun oma valuuttamme halpenee. Kuriositeettinä Japanin jeni on pitänyt kurssinsa melko hyvin euroon nähden, ja Cuscon valmistamia lukkoperiä onkin mennnyt aikas kivasti.

No valuuttakriisistä arkipäiväisempiin asioihin. Kirjoitin taannoin ostoreskontran lisäämisestä verkkokauppaammme. Jotain on jopa saatu aikaiseksi sillä ostoreskonta on kehityspuolella testissä, ja osa siitä eli ostotilaukset jo tuotannossa. Katteita siis päästään seuraamaan vähän tarkemmin, ja se tarjoaa tietenkin etuja sekä asiakkaille että meille kun kannattamaton saadaan kannattamaan ja hinnnat hierottua kohdalleen ennätystarkasti. Ja joo, osaan laskea että kun ostan tuotteen hintaan x ja myyn hintaan y niin kate on z - siihen ei tarvita reskontraa. Se mihin sitä tarvitaan on kun ostetaan kauhea kasa erihintaisia tuotteita, osalle tarjotaan ilmaiset toimituskulut, osa palautuu, osasta annetaan jokin alennus ja muutamat kiertävät noutamattomina reissun ivalon postiin.
Kesäkuun aikana olisi tarkoitus saada päivitys kokonaisuudessaan käyttöön ja on jännä päästä seuraamaan tuloksia pikkuhiljaa.

Softahan on kehittämäni, ja elänyt yrityksen rinnalla omaa elämäänsä jo 7 vuotta. Paketti on jo aika hyvin testattu, sanotaan vaikka versiossa 7.0. Tänään kävinkin erään toimittajamme luona keskustelemassa ohjelmiston lisenssin myymisestä ja softan soveltuvuudesta heille. Tuntipalkkani lienee silti noin 10snt luokkaa kehitykseen kuluneesta tunnista, mutta suunta on oikea ja toivottu - olisi melko siistiä saada softa laajempaankin käyttöön ja kunnon resurssit käyttöön sen jatkokehitykseen.

Viimeviikkojen harjoitukset

YTH1, PH2 ja YTH3 on sitten edellisen kirjoituksen taputeltu.

YTH1 oli toinen harjoituksemme. Ohjelma sisälsi lähinnä viestiasemien sisäisen tekniikan opettelua ja yhteyksien muodostamista minikoossa. Myös erinäköisiä koulutussuorituksia ja leiriolympialaiset kuului ohjelmaan. Sadetansseja tanssittiin näemmä vähän, sillä sadetta tuli vain ripotellen muutamana päivänä ja pahemmalta kastumiselta säästyttiin. Grande finale oli 13km pikamarssi kassulle kumisaappailla, taisteluvarustuksessa, ja telamiina lisäpainona. Pari tuntia meni aikaa repäisyyn.

PH2 on sarjassaan kolmas harjoitus ja siinä oli jo kaksi vaihetta joiden välillä siirryttiin uudelle alueelle. Käytännössä harjoittelimme siis joukkueen kokonaissuorituksen aina päällikön tehtävästä purkukäskyyn ja marssikäskyyn takaisin. Harjoitus oli jo edeltäjäänsä paljon omatoimisempi mikä tuntui mielekkäältä. Toiseen vaiheeseen siirryttäessä kuului juttua että alueella olisi majaillut karhu. Yöllä tullessani viestipäivystyksestä valahti melkein löysät housuun kun yhtäkkiä oikealta puoleltani kuului metsästä rytinää. Noh, vartiomies karjaisia sieltä että "tunnussana!". Jäi kyllä tunnussana muistamatta kun pikkasen säikähdin - juuri nimittäin ajattelin karhunpentuja ja karhuemoa niitä suojelemassa kun siinä yksikseni kävelin pimeällä metsätiellä.
YHT2 eli yhteistoimintaharjoitus 2. Jälleen omatoimisempaan suuntaan kolmella eri vaiheella. Sain ilokseni ensimmäiseen vaiheeseen JJ:n lähetin pestin joten hengailin jopalla ensimmäisen päivän. Harjoituksen yöt olivat tosin aika unettomia sillä vartiovuoroja riittii niin paljon että noin 15 hengen teltassamme nukkui kerrallaan 4-6 kaveria, ja tämä siis ensimmäisen yönä niin että johtopaikan miehet pitivät kipinää puoljoukkueteltassa sillä muuten homma olisi mennyt jo naurettavaksi.
Torstaina palasimme harjoituksesta hyvin väsyneinä. Iloksemme pääsimme peräti iltalomille ja käymään muutamalla, mutta siitä ei sitten sen enempää - meno oli, sanotaanko väsynyttä leiriviikon jälkeen.


Tuleva työviikko

Tuleva viikko tulee olemaan ennätyskiireinen kaiken työn ja oheistoiminnan takia. Se passaa vallan hyvin, sillä pientä työstressiä ja painetta asioiden tekemiseen olen jo kaivannutkin - armeijassa kun ei oikeastaan tarvitse tehdä muuta kun se mitä käsketään. Agendalla on ainankin kokonainen työpäivä keskiviikkona, auton katsastusta, ohjelmointia verkkokaupassa, selontekoa oman alamme yritysten kipupisteistä kansanedustaja Matti Vanhasen nimikkoyrittäjän roolissa, ja tietenkin juhannushulinoita jotka vietän Pornaisissa hyvien ystävien ja hyvän ruoan seurassa.

Hyvää juhannusta kaikille!

PS: Lukekaapa myös Varusmiesliiton varusmieslehden kolumnini yrittäjän asemasta palveluksessa. Kommentoidakkin saa jos herättää ajatuksia. Urheilija vai yrittäjä