Kolumni: Paikallisen työn, yrittäjyyden ja merkityksellisen vapaa-ajan rattaisto

by
Helmikuussa kirjoitin paikallisesta työstä ja yrittäjyydestä Keski-Uusimaahan. Koska kirjoitusta ei netistä löydy muuten, se löytyy nyt tästä.

Vaikka työ ja yrittäjyys pitävät taloutemme rattaat liikkeessä, on työmme hedelmistä nauttiminen se mikä meitä ja koko rattaistoa liikuttaa.

Uusista työpaikoista suurin osa syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin jotka kantavat veronsa kotimaisiin kirstuihin. Kunnan ja yrittäjien yhteistyön taso on siksi tärkeää pitää mutkattomalla tasolla, eli tehdä linjassaan olevia ja ripeitä päätöksiä. On myös huolehdittava eri vaiheissa olevien yritysten tukemisesta - ei vain syytämällä rahaa, vaan palvelullisesti kun suunnitellaan laajentamista, uusia toimitiloja tai kokonaan uutta ideaa. Isossa roolissa ovat kunnan lisäksi myös Yrittäjäjärjestö ja muut tukiorganisaatiot jotka kaikki puhaltavat samaan hiileen.

Hienous paikallisuudessa on muutakin kuin yritysten veroeurot. Ravintolat, rakennusliikkeet ja kaupan ala ovat vain pintaraapaisu siitä kirjosta erilaisia ja eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa eläville ihmisille sopivia työpaikkoja meillä on. Yksi opiskelee, toinen hidastaa tai kiihdyttää uraputkeen. Lähellä olevaan työpaikkaan voi vaikka polkaista pyörällä tai työskennellä joustavasti lyhempiäkin vuoroja kuluttamatta matkoihin kohtuuttomasti aikaa. Joka tapauksessa kallista aikaamme ei kulu työmatkailuun, ja saamme työpaikkoja jotka sopivat myös osa-aikaisiin työsuhteisiin sekä koulutustarpeisiin.

Työn hedelmät eli merkityksellinen vapaa-aika ovat pitkälti ystäviä, sosiaalista toimintaa ja paikallisia mahdollisuuksia. Miksei vaikka autonkin ropailua tai luonnossa liikkumista. Jokainen päättää itse. Se, että saa ja voi viettää aikansa ja käyttää rahansa kuten tahtoo on jokaisen oikeus ja hyvinvoinnin kannalta ensisijaisen tärkeää.

Merkityksellinen vapaa-aika korostuu myös Järvenpään Kokoomuksen tekemässä harrastustakuu -aloitteessa jonka allekirjoitti 44 valtuutettua ja aloitteen tehnyt varavaltuutettu Tuija Kuusisto (kok.). Yhteinen ja selkeä tavoite ei siis puoluerajoja tunne. Sosiaalinen tai liikunnallinen vapaa-aika ennaltaehkäisee syrjäytymistä ja pitää kunnossa - satsaukset siis ovat myös taloudellisesti perusteltavissa ja ennenkaikkea tärkeitä yksilöille.

Vaikka talouden yhteydessä puhutaan usein kovista arvoista kuten rahasta on työkyvyn menetys, syrjäytyminen tai sairaus asia jota ei voi enää millään rahalla korvata. Tuetaan siis paikallista työtä ja työpaikkoja eli pidetään rattaistomme liikkeessä!