Mielipide: Järvenpää skyline - vihreä ja korkea

by

Järvenpään korkea rakentaminen puhuttaa - onhan se näkyvä ja erilainen juttu. On parempi rakentaa korkealle luonnon lähelle kuin levittäytyä loputtomaksi harmaaksi lähiöksi.


Keskustassa kaikki on lähellä ja hyvä niin. Keskusta on kompakti ja parhaimmillaan bulevardimainen urbaani kokonaisuus jossa voi ulko-oveltaan astella suoraan keskelle lauantain toritapahtumia tai kahviloihin joissa riittää valinnanvaraa.
Kompakti keskusta itsessään vähentää autoilun tarvetta kun palvelut ovat lähellä ja saavutettavissa myös jalan: mennäkkö kauppaan autolla vai kävellen.

Päästäkseen pois keskustasta tarvitaan joissain kunnissa auto - onneksi Järvenpäässä ei tarvita. Rantapuisto, vanhis ja moni viher- ja urheilualue on kävelymatkan päässä keskustasta ja hyvä niin. Lenkille ei tarvitse lähteä kauas kun väljempi maisema alkaa jo nurkan takaa.

Kasvava Järvenpää on houkutteleva asuinpaikka. Yhteydet ovat radan ansiosta loistavat ja meiltä pääsee kätevästi etelään ja pohjoiseen. Vastataksemme kysyntään on meillä oltava asuntoja ja palveluita, se on fakta. Palveluiden läheisyys ja ympäristö lisäävät houkuttelevuutta entisestään.

Luontoalueita raivataan taajamaksi väkilukuvn noustessa. Näin on tapahtunut monessa paikassa ja tulos on loputon taajama. Järvenpäässä olemme onneksi ohitusraiteella ja teemme asiat pitkällä tähtäimellä oikein. Tehdään me Järvenpäässä asiat toisin kuin muualla - rakennetaan korkealle ja jätetään peltomaisemaa myös lapsillemme.

Kaikkea kaikille -yhtälö toteutuu onneksi joskus. Korkea rakentaminen mahdollistaa riittävän asuntomäärän, tiiviin keskustan ja luontoalueiden yhteiselon. Samaan Järvenpäähän mahtuvat niin autolla kulkevat kuin junallakin matkustavat ja omakotitaloa tai kerrostaloa havittelevat. Korkeus on tehokasta maankäyttöä joka jättää tilaa myös muulle kuin rakentamiselle.

Talous ja muuttovoittoisuudet heittelevät pitkällä tähtäimellä aina. Se mikä ei heittele on luontomme. Asuinalueeksi silputtu metsä lakkaa olemasta monen sukupolven ajaksi. Miettikäämme siis asioita myös pitkällä tähtäimellä!


Todella makeesta kuvasta kiitos kuuluu Järvenpäähän: Atte Leskinen Photography