Syyt vai seuraukset?

by

Syiden ennaltaehkäisy on seurauksen hoitamista rutkasti fiksumpaa ja halvempaa. Se mikä joskus tuntuu coolilta tai hankalalta vaikuttaa paljon myöhempään eloon.


Tutustuin viimekuussa paremmin aiheeseen ehkäisevä päihdetyö. Asiahan on tärkeä sillä paitsi että ongelmien ennaltaehkäisy on halvempaa ja tehokkaampaa, se vaikuttaa positiivisesti kaikkien elämään.

Käytännössä ennaltaehkäisevä työ tarkoittaa etenkin kouluikäisten ja heidän kanssaan toimivien aikuisten valistamista ja kouluttamista. Nuorille kerrotaan haitoista ja vaihtoehdoista, ja esimerkiksi valmentajille sitä miten kokeiluihin ja asiaan kannattaa aikuisena suhtautua.

Kotona annettu esimerkki on mielestäni edelleen tärkein. Äärilaidat saattavat hyvin heittää nuoren toiseen äärilaitaan, ja se miten kokeiluihin suhtaudutaan on iso juttu. Minkä tahansa asian ulkoistaminen tabuna on väärä lähtökohta. Asioita pitää lähestyä avoimesti ja keskustellen. Voi niitä mietteitä mitä vanhempi käy läpi aloittaessaan: kuules... "kukat ja mehiläiset..." tai "Se pullo siellä sun...".

Mainoksesta tuttu "liikunta auttaa vaivoihin" on ihan totta. Jokaisen on nyt aika tehdä niitä elämäntapavalintoja joiden hedelmät poimii vasta vuosikymmenen päästä. Ero liikkuneen ja terveesti elääneen sekä keskiverto eläkeläisen välillä on usein iso. Siitä vähän motivaatiota lenkkipolulle!

Terveys tai kunto on oma valinta, mutta me voimme kunnassa joko edesauttaa tai hankaloittaa sitä. Himoliikkuja liikkuu vaikka sataisi jääpuikkoja, mutta meille tavallisemmille kyse on myös harrastupaikkojen ja ympäristön tarjoamista mahdollisuuksista.

Käytännön esimerkki on liikkuminen kaupungin sisällä. Harva polkee töihin ilman pyörätietä, mutta polkee mielellään jos väylät ovat olemassa. Kyse on myös turvallisuudesta ja liikenteen sujuvuudesta: ruuhkaisessa risteyksessä alikulku säästää kaikkien aikaa ja jouhevoittaa liikennettä. Selkeät merkinnät ja riittävä leveys kevyen liikenteen väylillä lisää sujuvuutta.

Nuorista voimme huolehtia vaikka varmistamalla riittävät nuorisotilat, ja mikä tärkeämpää että niissä tiloissa on asiansa osaavia nuorisotyöntekijöitä. Omista teinivuosista ovat erityisesti jääneet mieleen mahtavat nuoriso-ohjaajat jotka paitsi tekivät tärkeää työtä, olivat kavereita siinä missä omakin ikäluokka.