(Väli)tilinpäätös

by

Yrityksetkin tekee tilinpäätöksiä ja välisellaisia, eli miksei sellaisen voisi tehdä jokainen itselleenkin - mitata tähänastiset tavoitteet ja tekemiset mitaten missä on onnistunut ja missä pitää vielä tehdä duunia.


Uskon vahvasti tavoitteisiin. Tavoitteet ohjaavat ja saavat liikkumaan. Mitä edes olisi elämä ilman tavoitteita? Määränpäätöntä husaamista varmaan. Tavoitteet, välitavoitteet aina todo -listaan asti ovat työkaluja. Työkaluja joilla saa aikaan itselle tärkeitä asioita. Asioiden tärkeyden jokainen määrittelee itse, ja niihin pääsee kunhan suunnittelee miten.

Tässä en mene yksittäisiin tavoitteisiin, vaan teen tilinpäätöksen siitä mitä on saavutettu, ja mihin seuraavaksi mennään.

Yrittäjänä

Vuodesta 2006 on tultu aika pitkä matka jo. Sanotaan että ekat kaksi vuotta on vaikeimpia, mutta tasaisen haastavaahan tämä on ollut. Toki: oppia on tullut ja paljon. Jos olisin nyt aloittamassa yritystäni on monta asiaa jotka tekisin toisin. Samaa tulen sanomaan tästä hetkestä kymmenen vuoden päästä.

Tärkeimpiä plussia ovat kokeileminen, tieto ja taito yksityisyrittäjän elämästä ja se vapaus jonka kokee. Työn tarjoaminen lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa eli toisen auttaminen saa aina hyvälle tuulelle. Enpä ole ikinä sanonut harjoittelijalle ei saati pistänyt kahvinkeittohommin.

Vapaus on mahtavaa. Jos siltä tuntuu, menen kalaan keskellä päivää. Töissä ei tarvitse olla fyysisesti - voi olla, että ottamalla tunnin etäisyyttä koskella saa monta vaikeaa asiaa selvitettyä.

Miinuksiakin on. Palkanmaksussa yrittäjä on jonon viimeinen. Jos on heikko kuukausi (ja niitäkin on ollut), voi olla että ei saakkaan palkkaa. Kukaan ei myöskään tee asioita yrittäjän puolesta - jos työt ei ole loppu ja ne on saatava tehdyksi, niin sitten jäädään duuniin.

Yhteenvetona: En vaihtaisi päivääkään. Tekemällä oppii ja olen aika pahasti tähän addiktoitunut.

Yrittäjissä

Suomen Yrittäjät ja sen alle lukeutuvat alue- ja paikallisjärjestöt on pienten ja keskisuurten yritysten järjestö. Lähdin viisi vuotta sitten mukaan Pornaisten Yrittäjien hallitukseen joista kolme olen toiminut puheenjohtajana. Töitä se aktiivinen rooli tietenkin teettää - on tehty messuja, monta hyvää reissua, ilotulitus, kevätkarnevaalit ja vaikka ja mitä. Ei yksin vaan yhdessä.

Muistan hyvin kun soitin edelliselle puheenjohtajalle Juha Virkille että kiinnostaisi ottaa jonkinlaista aktiivista roolia meidän yhdistyksessä. Siitä se sitten lähti. Viisi vuotta myöhemmin tuttuja on kertynyt useampi sata ja pari hyvää ystävääkin on tarttunut matkaan.

Kokemuksia rikkaampana kuvaa hyvin tätä touhua. Sitä oppii, ja nauttii kun saa tehdä itselle tärkeitä juttuja.

Miinuksena tässäkin on tietenkin ajankäyttö. Ne pienet hetket kun pääsee stagelle nauttimaan työnsä tuloksista ja heittäytyy hetkeen vaatii paljon duunia. Sen duunin tekee pääasiassa yhdistyksen hallitus omana vapaa-aikanaan. Lausahdinpa kerran verotoimiston virkailijalle: "Ymmärrätsä oikeesti, että me tehdään tätä vapaaehtoisesti. Saataisko me tää xx hakemus nyt vaikka käsiteltyä".

Järvenpään Reserviupseerikerho ja intti-irtiotto

Kaikki alkoi yhtenä aamuna kun mietin, että olis se nyt siistii mennää armeijaan. No kävin ja siitä oon kirjottanut jo tarpeeksi. Homma kuitenkin jatkuu maanpuolustuksen merkeissä mm. Järvenpään Reserviupseerikerhon hallituksessa. Kerho kuuluu Suomen Reserviupseeriliittoon ja järjesteää vuonna 2017 mm. Uudenmaan maanpuolustuspäivän.
Tämä on ihan tuore juttu koska liityin hallitukseen vasta vuoden alusta. Toiminta koostuu maanpuolustustaitoja ja -tahtoa ylläpitävistä asioista. Käytännössä esimerkiksi ammuntavuoroista. Hallitustyöskentely puolestaan on näiden järjestämistä, tai oikeastaan pitämistä oikealla urallaan koska kerhohan on varsin hienosti hoidettu.

Plussia tässä on jälleen iso joukko uusia tuttuja - upseereita ja herrasmiehiä. Arvomaailma kohtaa tässäkin aika hyvin joten odotan innolla mitä tuleman pitää.
Rivihallituslaisen näkökulmasta miinuksia ei edes ajallisesti oikeastaan ole ollut.

Politiikka

Homma on kiinnostanut jo pidempään, ja syksyllä sitten hyppäsin kelkkaan. Olen ehdolla Järvenpään kuntavaaleissa tänä keväänä. Jotta oppimiskäyrä on oikean mallinen, pääsin myös mukaan Järvenpään Kokoomuksen hallitukseen ja vaalityöryhmään. Tekemällä oppii paljon ja nopeasti.

Itse vaalityökin vaatii aikansa jonka lisäksi aikaa kuluu paljon eri kokouksiin ja pikkujuttujen tekemiseen. Tekeminen maksaa kuitenkin itsensä takaisin siinä mielessä, että olen päässyt katsomaan kevään vaaleja aitiopaikalta. Tässä tärkeintä on oppiminen.

Plussana tähän tähän saakka aika jyrkkä oppimiskäyrä ja paljon uusia tuttavuuksia. Miinuksena tietenkin aikaa palaa.

Yhteenvetona

Kun summaa, niin hienoissa jutuissa on saanut olla mukana. Tuttuja ja ystäviä on kertynyt aika posse tähän päivään mennessä ja on mukava huomata että useat ovat mukana useammassa kuin yhdessä näistä "harrastuksistani". Useammassa yhdistyksessä puuhatessa huomaa ne erot, eli jutut mitkä toimii ja ne mitkä jättää toivomisen varaa. Tavallaan pääsee arvioimaan kutakin porukkaa objektiivisesti.

Kuten avauksessa totesin, musta on tullut jonkinlainen tavoiteaddikti. Todo listat, suunnittelut ja kaikenlainen itsekehittäminen on juurtunut syvään. Par'aikaa työn alla on lukuprojektina Onnistujan Pikkujättiläinen, kenenkäs muun kuin Positiivareiden Jussi Töytärin (Tarkista) kirjoittamana. Kukin on itse itsensä pahin vihollinen ja samalla paras kaveri koska kaikki on loppuviimein kiinni vain itsestä.

Aikaahan tälläisiin harrastuksiin yrittämisestä puhumattakaan palaa välillä hirvittäviä määriä, mutta samalla niistä saa hyviä ystäviä, kokemuksia ja pääsee edistämään itselle tärkeitä juttuja. Mielummin sitä tekee näitä kun kuluttaa aikaa [mun mielestä] tyhjänpäiväiseen oleilemiseen kuten nykypäivän reality-tv: Meidän vauva, teidän vauva, naapurin vauva, kummin kaima ja mummin haima tai pummin häät.

Tärkeimpiä viimevuosien oppeja on itsestään huolehtiminen. Jos ei ota aikaa kuunnellakseen musiikkia ja unelmoidakseen, palaa loppuun. Liikunta, hyvät ystävät ja viimeisenä muttei vähäisinpänä - yksin oleminen kun siltä tuntuu, on ne mistä saa voimaa.

Seuraavaksi

Eri duuneja on tässä ihan riittävästi, eli ei lisätä niitä ihan kauheesti. Nyt on aika pyrkiä kaikilla rintamilla eteenpäin: Yrittäjissä on suunta selkeä, Yrityksellä kasvusuunnitelmat ja Kasvu Open sparraukset yms. Politiikassa on vaalit, ja kertaukset on buukattu maanpuolustusrintamalle. Tästä on hyvä jatkaa!

Jos pääsit tähän asti, heitän haasteen: Valitse biisi joka saa väreet iholle ja rauhoittaa. Kuulostaa höpöltä, mutta hengittele ihan rauhassa. Kuuntele musaa, sulje silmät ja mieti kuinka hyvin asiat on. Jos joku juttu ei ole hyvin, niin päätä kuinka teet siitä hyvän. Aseta tavoite ja pura se toteuttamiskelpoisiin osiin!

PS: Mainitsinko muuten että liityin Järvenpään seudun nuorkauppakamariin? :D