Mielipide: Pienet yritykset ensin

by

Päätöksenteon perusta on oltava pienet yritykset ensin: pienet luovat uudet työpaikat, maksavat verot kotimaahan ja pitävät talouden linjassaan.
Tämän viikon reissu Brysseliin EU päätöksenteon keskukseen pisti pohtimaan. Kunta, valtio tai EU on olemassa meitä varten, ei toisin päin.Euroopan yrityksistä 99.8 % on PK-yrityksiä eli alle 250 työntekijän yrityksiä.
Mikroyrityksiä eli alle 10 hengen yrityksiä 92.2 %. Yksinyrittäjiä kaikista yrityksistä on noin puolet. Työpaikat syntyvät tutkitusti PK-yrityksiin siinä missä isojen paikat ovat 2000 -luvulla laskeneet tasaisesti. Hyvinvointi ja talous siis perustuu nimenomaaan PK-yrityksiin, ei muutamaan suureen.

Isot ensin periaate on huono. Esimerkiksi EU Horizon 2020 ohjelman 20 miljardin euron potista pienyritykset saivat 20 %, ja loput 80 % saivat ne 0.2 % kaikista yrityksistä.
Raskas byrokratia ja "virastomuuri" on pienyrityksille este. Siinä missä suuryritys voi perustaa vaikka oman tukiosaston jonka yksinomainen tehtävä on miettiä byrokratiaa, pienyrityksen resurssit eivät riitä raskaaseen byrokratiaan. Byrokratialla tarkoitan kaikkea asiointia oli kyseessä tuki, verotus tai jokin lupaprosessi. Byrokratia ei saa olla este - sen pitää olla tarpeeksi kevyttä ollakseen tasapuolista.

EU Small Business Act on hyvä alku pienten huomiointiin. Se ei kuitenkaan riitä ellemme virka- ja luottamushenkilötasolla ajattele pieniä ja arvioi oikeita vaikutuksia. Italialaisella parlamentaarikolla ei ole mitään käsitystä Suomen kansalaisen tai yrittäjän arjesta, ellemme sitä kerro eteenpäin. Toteutamme Suomessa usein liiankin hanakasti EU säännöksiä - niissä on tulkinnan ja soveltamisen varaa joten käytetään sitä!

Valoakin näkyy. Tuore hankintalaki asettaa mm. pienemmät liikevaihtokriteerit kilpailutukseen osallistumiselle, eli sallii pienempien osallistumisen ja suosittelee hankitojen jakamista pienempiin osiin. Toteuttajan tehtävänä on palastella hankinnat osiin joihin pienet yritykset voivat oikeasti tarjota palveluitaan.

Pienyritykset siinä missä asukkaatkin ovat nopeita toimissaan. Rakennusluvat ovat hyvä esimerkki. Isot projektit kuten vaikkapa kerrostalo ovat usein tiedossa jo paljon ennen toteutusta, mutta mitenkäs sitten kun tarve on rakentaa nopeasti - käytännössä vaikka autotalli, kevyt varasto tai muu pieni hanke. Jos ei keväällä ole ajoissa hereillä, voi rakennusurakka venyä melkoisesti kesälomien aikaan. Jos kerran halutaan asiasta päättämään niin sitten niitä hakemuksia pitää käsitellä silloin kun niitä tulee. Piste.

Niin valtion kuin kunnan tasolla on ensisijaisen tärkeää asettaa pienet kotimaiset yritykset keskiöön. Painottaa hankintoja ja toimia siten että verovarat maksetaan oikeasti Suomeen, ja varmistaa että työpaikat säilyvät. Säädöksiä sovellettaessa on aina arvioitava vaikutukset yrityksiin. Ei vain muodollisesti, vaan ellemme tiedä niin sitten kysytään asianomaisilta.

Konkretia päätöksentekijöille:
 • Varmistetaan pienet ensin -ajattelu, eli kevyt ja selkeä käyttäjäkokemus kuntalaiselle tai yritykselle.
 • Sisäistetään että kunta on kuntalaisia ja yrityksiään varten, ei toisin päin.
 • Toimitaan ripeästi, eli jaetaan tehtävät ja vastuu selkeästi että päätöksiä voi tehdä nopeasti eikä pallotella pöydältä toiselle.
 • Otetaan selvää ja kysytään vaikutuksista ellemme tiedä.

 • Instasta:

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

  Do you have time to talk about Yrittäjät? #yrittäjät #brussels #pomo3

  Henkilön Willem van Schevikhoven (@vanschevikhoven) jakama julkaisu