Äänestätkö Järvenpään kuntavaaleissa puoluetta vai ehdokasta?

by

Puoluemörkö on melkoinen haisuli - kuntavaalit ovat kuitenkin ennenkaikkea henkilö-, ei puoluevaalit.


Ennen tätä kevättä sorruin välillä puoluemörköilyyn, eli asettamaan aika kovat ennakkoasenteet henkilöä kohtaan puolueen perusteella. Olen huomannut että se ennakkoasenne hyvin harvoin pitää paikkansa!

Eräänä iltana Fridassa juttelin vastaantulleen kanssa ja puhuimme tietenkin myös vaaleista. Ensimmäinen kyssäri oli "Mikä puolue?" - vastasin tietenkin "Kokoomus". Hän naurahti ja tokaisi että ei voisi äänestää minua. No juttu jatkui ja löysimme paljon yhteisiä asioita. Ennakkoasenne kuitenkin yllätti - hänhän ei tiennyt minusta oikeasti muuta kuin puolueen ja nimeni jonka olin juuri kertonut.

Tutustuminen muiden puoleiden ehdokkaisiin vahvistaa mielipidettäni. Se ennakko-odotus joka jostain vaikkapa radikaalisti kokoomuksen linjasta poikkeavan puolueen ehdokkaasta on, on osoittautunut täysin perusteettomaksi.
Puoluekuri on olematon omassa ja varmasti valtaosassa muitakin kuntapuolueita. Eri mieltä saa ja pitää olla jos sen tuntee oikeaksi.

Ennakkoon keskustelemista ei pidä sekoittaa puoluekuriin. On varsin yleistä ja jopa suotavaa että asiat käydään omassa ryhmässä läpi niin että valtuuston kokouksessa ei 50 valtuutettua ala asiaa ensimmäistä kertaa pohtimaan - siitä ei seuraisi päätöstä, vaan 12 tuntia kestävä kokous ja huonoja päätöksiä. Ennakkoon keskustelemalla ja yhteistä linjaa tunnustelemalla tietous asiasta kasvaa, mutta jos yleinen linja tuntuu väärältä niin sitten vaan todetaan että se ei itselle sovi.

Tässä yhteydessä on pakko mainita, että keskustelemista muiden kuin puoluetovereidensa kanssa ei voi tarpeeksi korostaa - siten saa valtavasti uusia näkökulmia. Muuten junnataan samalla porukalla samoja juttuja maailman loppuun asti.

Olen kokoomuksen listoilla koska se on arvoiltaan ja oikeistolaisuudeltaan minua lähinnä, ja tunnen jo entuudestaan monta kokoomuslaista. Toisaalta, yhtä hyvin voisin kuvitella ajavani tärkeitä asioita kuten yrittäjät ja koulutus muussakin puolueessa - tärkeintä on että ympäröivät ihmiset ovat sellaisia joiden kanssa on hyvä tätä kuntapolitiikkaa harrastaa ja tuntee olevansa tervetullut.

Kuntavaalit ovat ensisijaisesti henkilövaalit. Puolueiden sisällä on valtavasti hajontaa ja kukin ehdokas tulee eri aloilta ja taustoista. Pätevän ja Sinun arvojasi vastaavan ehdokkaan löydät ehkä vaalikoineista, mutta ennen kaikkea tutustumalla kuka ehdokas on juttelemalla vaikkapa torilla. Ehdokkaiden tietoja ja sivuja löytyy kattavasti verkosta, ja onpa moni myös facebookissa vaihtelevan aktiivinen.

Ellet äänestä, et vaikuta! Ennakkoäänestys alkaa huomenna 29.3, ja varsinainen vaalipäivä on 9.4.

PS: Mörköjä ei oo olemassa eli en voinut sellaista kuvata. Piirsin ;)