Kaikkia ei ole luotu lukemaan!

by

Lukeminen ja teoria ei vaan sovi kaikille, eikä koulutus läheskään aina vastaa työelämää! Oppisopimus ja tekemällä oppiminen on hyvä ja kustannustehokas tapa kouluttautua, ja yritykselle mahdollisuus tutustua työntekijään kunnolla.


Soten siirtyessä maakunnille, koulutus on niitä asioita jotka jäävät edelleen kunnalle ja korostuvat. Meitä on moneksi, eikä lukeminen vaan sovi kaikille. Se on lisäksi kallista!

Työskentelemällä oppiminen on win tilanne kaikille. Opiskelija saa oikeaa palkkaa - siis sellaista ettei tarvitse kotona asuessa köyhäillä. Yhteiskunta säästää kun koulutus tulee yritykseltä. Yritys saa sitoutuneen työntekijän ja näkee pitkällä aikavälillä millainen kaveri on kyseessä ja on varma että jamppa osaa hommansa. Tätä mallia pitää kannustaa ja tukea!

Case Race.Fi - eli mun firma. Kaksi kaveria ilmaantui tiskille ja kyseli paikkaa työharjoitteluun. No tottahan se sopi! Toinen jätkistä päätyi syksyllä 2014 oppisopimukseen meille, tutkintona varaosamyyjä. Osa attoaineista kuten ruotsi ja matematiikka käytiin tietenkin koululla.

Jopa matemaattisissa aineissa suosin oppimista työpaikalla: varaosamyyjän nyt vaan on miljoona kertaa järkevämpää laskea osien katteita ja rahtien vaikutusta kun jotain maijan omenoita tai pekan vohveleita oppikirjasta - niin se vaan menee. Se on todellista osaamista. Nyt meillä on palveluksessa valmistunut ja osaava varaosamyyjä, eli projekti on maalissa. Tiedän siis mistä puhun kun tätä rummutan.

Koulussa istuminen on kallista. Opintotuki rullaa, koulutus ei ole ilmaista järjestää ja käteen ei silti jää juuri mitään. Korostakaamme siis myös toista vaihtoehtoa jos se on opiskelijalle mieleen.

Koulutuksen ollessa yhä isompi osa kunnan vastuulla olevista asioista, meillä on enemmän aikaa ja resursseja keskittyä koulutukseen. Tohtoriksi ei voi lukea oppisopimuksella, mutta monelle nuorelle (mukaanlukien minä) tekeminen on paljon mielekkäämpää kun koulussa istuminen. Tehdään se mahdolliseksi.

Faktanippeli: Saksassa käsityöalojen yritysten järjestöön (ZDH) kuuluvista 900.000 yrityksestä noin 350.000 yritystä tarjoaa oppisopimuspaikan. Toisin sanoen useammassa kuin joka kolmannessa yrityksessä on opiskelija! Way to go ZDH!