Mielipide: Upea yhteinen Tuusulanjärvi

by

Voiko järvi olla kaikille hyvä? Upea ja monipuolinen järvemme tarjoaa tekemistä ikään ja vuodenaikaan katsomatta rantsussa chillailusta kalastukseen ja luisteluun. Voidaanko siitä tehdä vielä parempi?


Kalastus

Kalastaminen on parhaimmillaan elämäntapa jossa vietetään aikaa luonnossa ja hankitaan ruokaa tuoreimmillaan. Se on osalle meistä tapa rauhoittua ja viettää laadukasta aikaa ulkona.

Kestävä kalastus, eli se ettei kalasteta kaikkea kalaa rohmuten on kantojen ja monipuolisen järven ekosysteemin kannalta tärkeä ja valvonnan arvoinen asia. Järvestämme nostettu kuha maistui todella hyvältä, ja toivon että sitä on saatavissa jatkossakin.

Kalastusseurat ja harrastajaporukat tekevät hyvää työtä jakaen tietoa ja taitoa sekä osallistuen osaltaan myös kalastusalueista huolehtimiseen. Voisimme kopioida naapurikunnasta esimerkiksi nuorten kalastusseuran joka on harrastus siinä missä BJJ tai biljardin peluu. Tiedot ja taidot kuten alamitat, vesistöjen kunnosta huolehtiminen ja omien jälkien siivoaminen luonnosta ovat niitä perus juttuja joita kalastusseurassa voi oppia.

Kun en tiedä, otin selvää paremmin tietäviltä, kuinka kalakantoja voisi hoitaa.
 • Särkikaloja nuotattiin (eli nostettiin pois) viime vuonna 40 tonnia. Poistolla on vettä kirkastava vaikutus ja se on osa kalakantojen tasapainottamista. Samaan tulokseen päästäisiin myös lisäämällä petokalojen kuten haukien osuutta, jolloin kalastettavaa ja syötävää riittäisi tietenkin enemmän.
 • Kasvattamalla verkkojen silmäkokoa tai rajoittamalla verkkojen käyttöä kutuaikoina, edesautettaisiin kuhakannan elinvoimaa ja tietenkin kokoa.

 • Kalakannasta ja veden puhtaudesta huolehtiminen ei ole vain kalastajien juttu. Se on myös paikallisten elinkeinojen ja kaikkien Järven ympärillä asuvien etu. En väitä olevani kalakantojen hoidon ammattilainen. Olen kuitenkin varma että yhteistyöllä ja yhteisellä tavoitteella hyväkuntoisesta järvestä, saamme aikaan kaikille hyvän järven!

  Rannat

  Jos kalajuttujen jälkeen uskaltaa pulahtaa järveen, niin hyvä! Jos ei, niin ei muuta kuin rannalle loikoilemaan. Kunnon pohja, puhdas vesi, siisteys ja turvallisuus ovat hyvän uimarannan perusta. Pienemmille pitää olla turvallinen alue joka on helposti valvottavissa ja tarpeen mukaan vaikkapa rajattu. Isompien hurjapäiden kannalta on tärkeää että hyppy ei pääty kiveen tai sirpaleisiin.

  Riittävät penkit, roskikset ja huolenpito varmistavat että rantsu on viihtyisä. Roskisten lisääminen on alkuun kulu, mutta pitkällä tähtäimellä halvempaa ja ennenkaikkea siistimpää kuin roskien siivoaminen maasta saati törkyinen ympäristö.

  Laiturialueen portista tuli viikonloppuna kiinnostava näkökulma. Portin asennuksen jälkeen nuoriso on kaikonnut laiturin läheisyydestä, ja venealue on hämyisenä iltana oiva paikka moottorivarkaille. Jo valaistus parantaisi veneen omistajien yöunia ja nostaisi kummasti kolttosten kynnystä. Miksei nuorisokin voisi ilta-auringossa laiturilla paistatella?

  Talvella

  Rantsussa sukset jalkaan, lihakeitto Onnelassa ja kuuma kaakao Vanhiksessa - siinä on taatusti saanut raitista ilmaa ja liikuntaa päivän täydeltä. Myös rannan yrityksillä käy kauppa hyvin. Järven talvikäyttö on hoidettu loistavasti ja toivottavasti niin teemme jatkossakin!

  Työpaikkoina ja elinkeinoina

  Yrittäjämme kahvilasta kalastusoppaaseen hyötyvät monipuolisesta ja puhtaasta järvestä lisäten sen viehättävyyttä entisestään: mitä olisi helmilauantai järvellä ilman Vanhiksen kuumaa kaakaota? Kaupunki ei ole matkailu- tai vapaa-ajan palvelutuottaja vaan voi mahdollistaa yritysten toimintaa ja monimuotoisten tapahtumien järjestämistä.

  Viimeisenä ja tärkeimpänä: huolehditaan luontoalueistamme niin että myös lapsemme ja heidän lapsensa saavat nauttia niistä!

  Tämä kirjoitus ei ole vain omaa jargonia. Tässä on monen Järvenpääläisen mielipiteitä siitä miten yhteisiä asioitamme kuuluisi hoitaa. Jos Sinulla on tunteita herättävä paikallinen asia, niin kerro se minulle vaikka viestillä, koska haluan sen kuulla! Toivottavasti tämä herättää myös keskustelua - eihän ne asiat muuten kehity ;)

  - Willem "#168" van Schevikhoven


  Kuva: Atte Leskinen Photography. Aten kuvia kannattaa selata. Palan Järvenpäätä canvastaululla saa halutessaan myös omaksi - paikalliselta yrittäjältä tietenkin!

  Instasta: Näkymää rantapuistosta. Kyllä kelpaa!

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

  Jäke <3

  Henkilön Willem van Schevikhoven (@vanschevikhoven) jakama julkaisu