Mielipide: Mitäs jos kysyttäis yleisöltä miten aikaa olisi kiva viettää?

by

Oljenkorsi: kysytään yleisöltä!
Voisimmeko tarjota nuorille vaikka tallitoimintaa oman mopon tai auton korjaamiseen?Olimme lukiossa tai eläkkeellä, haluamme olla yhdessä. Puhutaan nuorisotyöstä ja vanhusten arjesta, mutta mitä se sitten on? Ikään ehtiessään ihmiset osaavat todennäköisesti kertoa tarpeistaan, mutta mitäs meillä tosiasiassa on nuorille ja tuleeko se viesti perille? Kuka sen kertoo?

Niiden nuorten viesti jotka kevään mittaan toiveistaan kertoivat, oli selkeä: tiloja missä hengailla. Ei sen paikan tarvitse olla upouusi hieno nuorisomonitoimikeskus, vaan ne ihmiset ja frendit on tärkeitä. Kuka oikeasti haluaa hengata prisman penkeillä jos on parempaa tekemistä? Eipä siinä, ei se hengailu mua haittaa.

Skeittiparkki on hieno ja hyvä paikka, mutta talvella se ei varmasti mikään lämpimin ajanviettopaikka ole.

Konkreettisena ideana tekemisestä - perus nuorisokahviloiden ja -tilojen lisäksi tietenkin - voisimmeko esimerkiksi järjestää huoltamon tee-se-itse -hallin tai muun tallitilan jossa voi itse kiristää ketjut, vaihtaa kumit, tulpat tai polttimot ja pyytää apua jos tarvitsee? Jos ei kiinnosta ropata niin tallin nurkassa voisi löhöillä sohvalla tai pelata bilistä ja ulkona grillata. Sopivia kohtuuhintaisia tiloja varmasti löytyy eikä niistä tarvitse maksaa maltaita.

Henkilökuntana voisi toimia joko sellaisia nuorisotyöntekijöitä jotka autoista ja mopoista tietävät, tai taviksiakin kuten minä. (Myyn autojen viritysosia eli tiedän ehkä jotain autoista). Miksei muilta nuoriltakin voisi saada apuja remontissa.

Minkälainen rahallinen satsaus nuorten talli olisi jos kaupunki järkkäisi tilat? 10.000 €? Ei asioiden tarvitse olla kalliita, ne voi tehdä fiksusti jolloin saadaan enemmän aikaan eikä kaikkien tarvitse tyytyä samaan. Perus mekaanisten taitojen oppiminen on sekin varsin hyödyllinen juttu.

Vapaaehtoisten löytäminen on aina hankalaa. Tämän tyyppinen toiminta vaatii usein myös harrastuneisuutta. Kunnan ei ehkä kannata itse tehdä kaikkia asioita, vaan jos on olemassa yhdistys tai seura joka osaa asiansa hyvin, niin on parempi edesauttaa sen toimintaa. Löytyiskö Järvenpäästä esimerkiksi autoharrastajaporukka ottamaan koppia? Yritykseni myy autojen viritysosia, joten voisin hyvin olla mukana tälläisessä tallitoiminnassa.

Pitäisikö tallin olla auki joka päivä, vai riittäisikö aukiolo harvemmin? Se riippuu ihan siitä paljonko se kiinnostaisi ja mikä olisi järkevää. Talli ei ole kaikkien juttu ja mahdollisilla vapaaehtoisillakin on muutakin elämää. Resursseja olisi järkevää jakaa myös muihin aktiviteetteihin.

Tämä on vain yksi idea eikä se varmasti kiinnosta kaikkia. Ei pidäkkään. Se pitää kuitenkin koeponnistaa sen todellisella kohderyhmällä, ei keski-ikäisillä jotka käyttävät autonsa huollossa ja viettävät aikansa pääosin perheensä kanssa. Jos idea ei toimi tai se on huono, sitä ei ole pakko jatkaa maailman tappiin vaan voimme lopettaa ja keksiä jotain muuta.

Mitäs yleisö siis on mieltä?

- Willem "#168" van Schevikhoven


Kuva: Wisecon takomäntäsarja eli esimerkki siitä mikä tuo mulle leivän pöytään =)