Kolumni: Punatiilipiippujen aikakausi on ohitse

by

AY-liikkeet ovat jostain saaneet käsityksen, että valta Suomessa olisi heillä. Laillinen valta - jonka me olemme kansalaisina antaneet - on eduskunnalla joka lait säätää. Tähän ei ammattiliitoilla ole asiaa, jonka osoittaa jo liittojen omienkin rivien reipas rakoilu!


Lakkoilu on jäänyt aikaan, jolloin taloutemme lepäsi punatiilisten piippujen varjossa. Heti kun sopimukset ovat umpeutumassa, vedetään lakkokortti. Hyviäkin asioita on saatu aikaiseksi esimerkiksi työaikojen, -olojen ja -turvallisuuden suhteen, mutta nykymeno on silkkaa yhteiskuntamme kampittamista.

Ajatuksena ammattiyhdistysliike on hyvä. Iso yhteisö joka ajaa kaikkien työntekijöiden asiaa ja puhuu heikkojenkin puolesta työnantajien kanssa. Tänä päivänä "etujen ajaminen" on verovapaiden vuokrien keräämistä, oman kilven kiillotusta ja kapuloiden heittelyä talouden rattaisiin.

Uudet työpaikat syntyvät nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Niihin, jotka maksavat veronsa Suomeen, pitävät kiinni hyvistä työntekijöistä ja ovat paitsi se rasva, myös se voima joka taloutemme rattaita liikuttaa.

Näiden yritysten, niiden työntekijöiden ja elinvoimaisuuden pitäisi olla yhteiskuntamme keskiössä - ei lakkoilun kohteena. Miksei tätä voitu järjestää viikonloppuna? Viikonlppuna useampi pääsee paikalle, jolloin huomio olisi 10 tuhannen ihmisen sijaan saatu sadalla tuhannella keskustaan kerääntyneellä, sivullisten siitä kärsimättä?

Meillä pitää voida ja saada menestyä, oli työntekijä tai -antaja! Jos kukaan ei menesty ja ota riskejä, kukaan ei maksa veroja, eikä kukaan saa mitään. Se on fakta!

On ajattelemattomuuden huippu laittaa maamme selkäranka, yrittäjät ja heidän työntekijänsä kärsimään siitä, että vaadimme työttömältä kolmessa kuukaudessa 18 tuntia aktiivisuutta. Kahdeksantoista tuntia - kolmessa kuukaudessa!

Aktiivisuus on muutakin kuin työntekoa. On totta, että tällä hetkellä kaikille ei riittäisi työpaikkaa. Aktiivisuus voi olla myös omaehtoista opiskelua tai pientä yritystoimintaa. Mielestäni pääasia on, että on aktiivinen: passiivinen ja pitkittynyt työttömyys on paitsi yhteiskunnan, erityisesti yksilön kannalta ongelma joka voi johtaa syrjäytymiseen ja muihin ongelmiin.

Työnteon tai opiskelun on aina oltava joutenoloa kannattavampaa. Jos asuu ydinteknikon papereilla Perähikiällä eikä töitä kuulu, kannattaisi ehkä harkita alan tai paikkakunnan vaihtoa.

On väitetty, että lupaukset on petetty koska työttömyysturvaa on leikattu. Se ei ole totta. Työttömyysturvasta on tehty vastikkeellisempi, mutta samassa kätevästi unohdettu mainita, että omavastuuaika lyheni juuri seitsemästä päivästä viiteen, jolloin työttömyysturva itseasiassa kohenee - kunhan on aktiivinen.Kirjoitin aiheesta paikallislehtiin, ja tässä eräs otos.