Kolumni: Valintoja isolla veellä

by

Järvenpäässä tehdään valtuustokauden, kenties jopa vuosituhannen tähän asti merkittävin päätös. Valitaan kaupunginjohtaja. Viime syksynä alkanut hakuprosessi huipentuu ensi maanantaina, kun valtuusto tekee paitsi äärimmäisen vaikean ja merkittävän, myös kauaskantoisen valintansa.


Alunperin 16 henkilön hakijajoukko rajautui aluksi seitsemään haastateltavaan ja sen jälkeen kolmen kärkeen. Prosessi on kokonaisuutena onnistunut, vaikka se on aiheellistakin kritiikkiä välillä osakseen saanut. Kolmen kärki ei ole poissulkeva, vaan kuka tahansa suostumuksen antanut voidaan edelleen valita.

Kolmen kärjestä Olli Naukkarinen toimii Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtajana. Järvenpäässä muun muassa useammissa Puistoblueseissakin vieraillut kauppatieteiden maisteri on selkeässä nousukiidossa ja tehnyt hakijajoukon nuorimpana silti vahvoja näyttöjä.

Tanja Matikainen niinkin läheltä kuin Tuusulasta toimii Janakkalan kunnanjohtajana, jota edelsi samainen tehtävä Sulkavalla. Kokemusta tai osaamista ei tältäkään oikeustieteiden tohtorilta puutu, se käy selväksi hyvin nopeasti.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä kolmikossa paikkaansa pitää Päivi Rahkonen. Hallintotieteiden maisteri on kolmikosta pisimpään pysynyt paikallaan, joskin varsin ymmärretävästä syystä - lapset. Rahkonen nauttii kuntajohtajien kentässä myös laajaa arvostusta.

Vuodesta 1993 Järvenpäätä luotsannut kaupunginjohtaja, kaupunkineuvos Erkki Kukkonen jää ansaitulle eläkkeelle ja lämpimästi keskiuusmaalaisten mieliin 1. toukokuuta. Uusi johtaja valitaan ensi maanantaina 12. helmikuuta. Tästä päivästä lasketaan muun muassa valitusaika sekä uuden johtajan irtisanomisaika. Realistisesti uusi johtaja siis voinee aloittaa työn touhun kesäkuun alussa.

Kärkikolmikosta - ja monesta muustakin hakijasta - yhteistä löytyy ainakin sen verran, että kaikki ovat kannuksensa ansainneet ja näyttönsä antaneet. Kaikki ovat sanalla sanoen erinomaisia. Valinta herättää paljon keskustelua, ja jokaisen hakijan kohdalla löytyy sekä vankkoja perusteluja että hyviä näkemyksiä. Tämän kirjoituksen näkemykset ovat vain ja ainoastaan omiani.

Nähtäväksi jää, toteutetaanko äänestys jopa äänestyskoppia käyttäen. Koppi olisi asian tärkeyden ja vakavuuden huomioiden hieno tapa tehdä tämä tärkeä valinta. Niin tai näin, on seuraava Järvenpään kaupunginvaltuuston kokous varmasti yksi juhlallisimmista ja saanee myös runsaan yleisön!


Kirjoituksen löytää myös Keski-Uusimaan viime perjantain painoksesta