Kolumni: Uusi vuosi ja uudet kujeet

by

Vuosi 2019 tuo Järvenpäässä päätettäväksi mielenkiintoisia asioita.
HSL nähtäneen jälleen käsittelyssä, kuten paikoitus ja autoilukin osana keskustan kehitystä.Järvenpään HSL-jäsenyyden hintalappu oli viimeksi 2 miljoonaa euroa vuodessa, eli 50 euroa per asukas, ja vielä enemmän, kun jaetaan potti veronmaksajien kesken.

Kysymys jota on monesti pohdittu, on kuinka moni järvenpääläinen tekee työmatkavähennyksen, ja kuinka paljon pienempi vähennysoikeus tuottaisi verotuloja suuremman verotettavan tulon muodossa.

Oletetaan optimistisesti, että HSL alentaisi vuoden matkakuluja 600 eurolla, ja käyttäjiä sekä vähentäjiä on 10 prosenttia järvenpääläisistä.

Euroina verotettavaa tuloa on 2,52 miljoonaa enemmän. Kunnallisveron osuus on noin 16,5 prosenttia (veronmaksajien keskusliitto, keskipalkalla).

HSL-jäsenyys lisää siis kaupungin verotuloja 416 000 eurolla, hintalapun ollessa sen jälkeen 1,6 miljoonaa euroa vuodessa. Laskelma on puhdasta pohdintaa.

Kynnyskysymys on, saadaanko liittymisellä kaikille asukkaille keskimäärin enemmän etua kuin uutta maksettavaa?

En minä voi vaatia sinua maksamaan minun matkalippuani.

Autoilu on niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti Järvenpäässäkin fokuksessa. Suomessa on isot etäisyydet, vähän väkeä, ja pakko päästä töihin. Se on fakta.

Autoilijoiden kukkarosta verotetaan jo nyt 9 miljardia, joista vain murto-osa palautuu.

Yrityksemme ovat talouden kulmakivi ja ne kilpailevat muiden pk-seudun palveluiden kanssa asiakkaista luoden toisen kulmakiven, eli työpaikat.

Jatkossakin on varmistettava, että koko seutukunnan asiakkaat tulevat kuluttamaan juuri tänne, eivätkä singahda suoraan Vantaalle.

Palveluiden käytön ratkaisee paitsi niiden laatu, myös niiden saavutettavuus autolla ja käytön mielekkyys.

Ilmastotalkoot pitäisi naamioitujen budjettikorjausten, eli autoilun verotuksen sijaan aloittaa hiilivoimasta ja energiatehokkaan rakentamisen tukemisesta.

Ilmasto on tärkeä, mutta ketä ja mitä me siinä vaiheessa verotamme, kun suomalainen työssä käyvä autoilija on maksatettu hengiltä?

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa -lehdessä 11.1.2019: Uusi vuosi ja uudet kujeet

Tammikuun pakkasilla näimme Järvenpään taivaalla hienot haloilmiöt. Enteilevätköhän ne muullakin tavoin hienoa vuotta 2019!

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Haloilmiöitä taivaalla. Valo heijastuu kylmän pakkasilman jääkiteistä <3 #järvenpää #beautiful #pakkassää #halo #haloilmiö #nofilter #finland #talvi #pakkanen #valo #valoilmiö #kaunis #luonto #huawei #tuurilla #tuurifoto

Henkilön Willem van Schevikhoven (@vanschevikhoven) jakama julkaisu