Työ Yrittäjissä jatkuu

by

Työt Uudenmaan Yrittäjien hallituksessa jatkuvat, ja samoin jatkuu työ Suomen Yrittäjien liittovaltuutettuna. Tässä muutamia ajankohtaisia nostoja siitä, mitä edunvalvonnassa tulee parin vuoden sisällä eteen.


Eilen pidettiin Uudenmaan Yrittäjien syyskokous Långvikissä Kirkkonummella.


En ollut hallituksessa erovuorossa, joten jatkan toki automaattisesti Uudenmaan Yrittäjien hallituksessa. Pyrin jatkamaan myös varapuheenjohtajana, jos hallitus järjestäytymiskokouksessaan joulukuussa niin suo. Samoin jatkan myös Suomen Yrittäjien liittovaltuutettuna, jossa seuraava valtuuston kokous onkin jo ensiviikon tiistaina Helsingissä.


Yrittäjille on tällä hetkellä valtava tarve niin yksilöinä ja yrityksinä, kuin järjestönäkin. Ilman yrityksiä ja tervettä kilpailua, eläisimme kaikin puolin aika ankeassa maailmassa. Yksityinen sektori on myös se joka kirittää ja innovoi kilpailukykyään ja tehokkuuttaan jatkuvasti. Jo maanantaina kaupunginvaltuustossa vertasin ryhmäpuheessamme, että ilman kilpailun ja kehityksen tuomaa painetta, talomme saatettaisiin edelleen rakentaa sirkkelin ja naulapyssyn sijaan vasaralla ja käsisahalla - tätä on kilpailu ja tehokkuus - asioiden tekemistä paremmin, fiksummin ja kustannustehokkaammin.


Järjestötasolla Yrittäjillä on tärkeä työ tehtävänään. Paitsi "juoksevat asiat" eli elinkeinopolitiikka ja edunvalvonta, edessämme on myös 44000 sotealan työntekijää ja 18200 sotealan yritystä koskeva asia, nimittäin hyvinvointialueet.


Hyvinvointialueille luodaan palvelustrategia, ja päätetään mm. siitä, kuinka laajasti yksityistä sektoria eli yrityksiä hyödynnetään sote-palveluiden tuotannossa. Käytännön keinoja, joilla yritykset saadaan mukaan palveluntuotantoon, on eriyttää selkeästi palvelun järjestäjän ja palvelun tuottajan roolit, mitata yksikkökustannuksia alusta alkaen vertailukelpoisesti, ja ottaa palvelusetelit laajamittaisesti käyttöön niin, että niiden avulla asiakas voi aidosti kantaa rahansa sinne missä palvelu pelaa (y)


Miksi yksityiset yritykset sitten pitää saada osaksi hyvinvointialueen sotetuotantoa? Muutama pointti:
1.) Yksityiset yritykset lisäävät tuotantovarmuutta ja joustavuutta.
2.) Yksityinen sektori kirittää niin taloudellisesti kuin laadullisesti julkista ja "pohjatonta" kassaa nauttivaa julkista sektoria.
3.) Kyse on 44 tuhannesta työpaikasta, ja yli 18 tuhannesta sotealan yrityksestä. Meillä on sotealan yrityksissä valtava kenttä niin osaamiseltaan kuin työntekijäpohjaltaankin, jonka hyödyntämättä jättäminen tai alasajo olisi silkkaa hulluutta.


Vuoden 2024 alusta kunnille siirtyy myös vastuu TE-palveluiden järjestämisestä. Tämä asia on jäänyt valitettavasti Hyvinvointialueiden keskustelun varjoon, vaikka se on työllisyyden, työvoiman saatavuuden ja maksamiemme verojen suuruuden kannalta todella merkittävä muutos, joka on kunta- ja valtakunnanpolitiikan perspektiivistä katsottuna aivan nurkan takana.


Uudenmaan Yrittäjät perusti juuri elinkeinopoliittisen työryhmän, jonka tehtävänä on toimia silminä ja korvina yrittäjiä koskevissa elinkeinopoliittisissa asioissa Uudellamaalla, ja tuottaa sekä aluejohtajalle että hallitukselle oikea-aikaista tietoa siitä, mitä kentällä juuri kulloisenakin hetkenä on tapahtumassa. Vaikka oma aika alkaakin olemaan melko kortilla, tämä saattaa olla ryhmä, jossa tahtoisin jatkossa olla kyllä vahvasti mukana, vaikka hallituksessakin jo olen.


Eilisestä kokouksesta ei kuvaa tullut otettua, koska melkein yhdeksään saakka kestäneestä kokouksesta oli kohtuullisen kiire lähteä jo kotia kohti. Kuva onkin taannoisesta Uudenmaan Yrittäjien strategiapäivästä, jonka hyviä fiiliksiä muistelee mielellään =)


Mukavaa iltaa!
- Willem