Tule juttusille vaaliteemoista

by

Varsinainen vaalipäivä lähestyy, ja mikäpä olisi parempi paikka käydä hyviä keskusteluita, kuin kasvotusten raikkaassa ulkoilmassa.

Tule rohkeasti juttusille, ja lue vaikka tästä vaaliteemoista muutama aihe, joista saamme varmasti hyvän keskustelun aikaiseksi!14. - 16.1. viikonloppuna löydät minut Lauantaina 15.1. klo 10 – 12 Järvenpään torilta, ja klo 13 – 15 Pornaisten Salelta. Päivitän kirjoitusta vielä tulevan viikon osalta.

Tule siis nykäisemään hihasta ja juttelemaan! Toreilla ja turuilla saa yleensä todella hyviä keskusteluja aikaiseksi. Tässä alla on muutama esimerkki siitä, mistä aiheista aluevaaleihin liittyen varmasti saa keskustelun aikaiseksi:

 • Hyvinvointialueiden talous kestävälle pohjalle: Kulut euromääräisesti varmasti kasvavat joka vuosi, mutta oleellista on taittaa kulukehitys verotulojen kehitystä maltillisemmaksi, jolloin alueen talous rasittaa veronmaksajan lompakkoa vähemmän. Tähän löytyy hyviä keinoja mm. digitaalisista palveluista ja terveestä kilpailusta niin laadulla kuin taloudellisestikin yhdessä yksityisten yritysten kanssa.

  Esimerkiksi, pitääkö flunssassa tai mahataudissa raahautua terkkariin hakemaan saikkulappu ja tartuttamaan muita, vai voisiko tässä hyödyntää tekniikkaa ja tehdä sen vastaanoton kotisohvalta? Mielestäni 9/10 tapauksessa kyllä – se säästäisi niin rahaa kuin kaikkien aikaa. 1/10 voi olla tapauksia, joissa taustalla on muita sairauksia tai oireita, ja on syytä käydä vastaanotolla.
  Tehostuksia ja keskittämistä palveluntuotantoon tarvitaan, mutta se ei tarkoita automaattisesti pienten terveyskeskusten sulkemista. Jos palveluille on hyvin käyttöä, ne kannattaa pitää lähellä, ja vastaavasti ne, joille ei ole käyttöä, keskittää.

  Esimerkiksi, pitääkö jokaisen terveyskeskuksen olla auki 5 päivää viikossa, vai voisiko kiireetöntä hoitoa tarjota lähipalveluina muutamana päivänä viikossa esimerkiksi eläkeläisille, jotka aidosti tarvitsevat paikallisen? Mielestäni kyllä. Sen kerran tai kaksi kun itse käytän terkkaria vuodessa, sen sijainnilla ei ole valtaisaa merkitystä. Toki olisi kiva, että se olisi ihan vieressä, mutta se myös maksaa aika paljon. Paikallisen terkkarin päivät kannattaa jättää niille, jotka tarvitsevat sitä usein, tai eivät syystä tai toisesta voi käyttää muitakin terveyskeskuksia.

  Olemassa olevissa terveyskeskusten seinissä voisi hyvin keikkailla myös yksityiset lääkärit palvelusetelillä. Ei seinät hoida, vaan ihmiset.

 • Valinnanvapaus ja palveluseteli laajasti käyttöön: kannatan vahvasti valinnanvapautta. Palvelusetelillä se on helppo mahdollistaa. Valinnanvapaus ja palveluseteli mahdollistavat julkisen ja yksityisen terveydenhuollon reilun kilpailun, jossa voittajia ovat asiakkaat ja veronmaksajat.

  Valinnanvapaudessa me voimme valita juuri sen paikan tai hoidon, joka mielestämme on paras ja rahan arvoinen. Tämä kannustaa panostamaan laatuun, koska muuten loppuvat asiakkaat. Ne toimijat, jotka tuottavat laadukkaita palveluita säilyvät, ja ne jotka eivät, lopettavat. Asiakas voittaa.

 • Pienyritykset vankasti mukaan hyvinvoinnin tekemiseen: Monesti keskusteluissa puhutaan vain globaaleista terveysjäteistä, kun puhutaan yksityisestä terveydenhuollosta. Meillä on Suomessa kuitenkin 18200 sotealan yritystä, joista melkein kaikki ovat pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Nämä yritykset työllistävät suomalaisia, ja maksavat veronsa Suomeen.

  Hyvinvointialueilla on tuhannen taalan paikka ottaa nämä yritykset entistä vahvemmin mukaan palveluiden tuottamiseen, ja näiden yritysten suoranaisen näivettämisen sijaan mahdollista omalta osaltaan näiden yritysten menestyminen. Valtakunnan politiikan tasolla kannattaisi miettiä, miten me saisimme tehtyä näistä meidän kotimaisista yrityksistä kansainvälisiä, ja miten luotaisiin tilanne, jossa niiden on myös kannattavaa maksaa veronsa tänne Suomeen. Enemmän leipojia yhteiselle kakulle.

 • Kirjoitus on pitkä, mutta toisaalta lyhyeen tekstiin ei kovin paljon asiaa edes saa. Kuten alussa todettu, tule nykimään hihasta joko tänä lauantaina tai tulevissa ulkotapahtumissa. Samaa mieltä ei tarvitse olla kaikesta, vaan tärkeintä on keskustelu, jossa sekä saa että antaa perusteltuja mielipiteitä.

  Kertauksena: 15.1. Järvenpään torilla klo 10 – 12 ja Pornaisten Salella klo 13 – 15.

  Aivan erinomaista viikonloppua!

  - Willem, numero 202 Keski-Uudellamaalla.
  PS. Kuva on toriteemaan hyvin sopiva tilannekuva kuntavaalien ajalta rakkaan vaimoni kanssa <3, silloin kun ei tarvinnut kahta teepaitaa, kahta pitkähihaista, päällystakkia ja piikkikenkiä ulkona.